
Endodonti olarakta bilinen kanal tedavisi; çürük, kırık yada travma gibi nedenler nedeniyle hasar gören enfekte olan diş siniri ve pulpa dokusunun çıkarılması, kök kanallarının özel cihazlar ile şekillendirilerek dezenfekte edilmesi ve yerine dolgu patı yerleştirilmesi suretiyle uygulanan bir prosedürdür.
Pulpa dokusu; dişin en iç kısmında yer alan, yapısında kan damarları, bağ dokusu ve sinirler bulunan yumuşak bir diş özüdür. Bu doku; çürük, çatlak veya travma nedeniyle ağız içerisindeki bakterilerle temas ettiği zaman enfekte olur ve bakteriler pulpa odasında üreyerek çoğalır. Pulpitis olarak adlandırılan bu durum özellikle sıcak yiyeceklerde ve geceleri artan şiddetli ağrılara neden olabilmektedir.
Enfekte pulpa dokusu bu aşamada çıkarılmadığı zaman, bakteriler hızla çoğalmaya devam eder. Bu durumda enfeksiyon kemiğe doğru yayılarak apse ve şişliğe neden olur. Kanal tedavisi ile bu ölü doku ve bakteriler temizlenerek uzaklaştırılmaktadır. Bu sayede kanal yolu dezenfekte edilmektedir.
Hangi Durumlarda Kanal Tedavisi Gereklidir?
Diş pulpasının derin çürük, diş kırığı, çatlak veya diş eti iltihabı gibi nedenlerle bakteriyel bir enfeksiyondan etkilendiği durumlarda dişe kanal tedavisi yapılması gerekir. Pulpanın enfekte olduğu ve diş sinirinin alınması gerektiğini gösteren belirtiler ise şunlardır:
– Çiğneme ve ısırma esnasında artan şiddetli ağrı
– Sıcak yiyecekler ve içeceklerle artan ağrı ve hassasiyet
– Dişin gevşemesi ve sallanması
– Dişin kök hizasında diş etinde sivilce şeklinde şişlik
– Dişte renk değişikliği
– Yanak ve çenede şişlik
– Dişin içinden veya kök ucundan çıkan irin ve iltihap
– Kırık veya çatlak bir diş
– Diş sinirinin ölmesi veya zedelenmesi