
Diş eti tedavisi, diş kaybını önlemek ve dişlerin normal fonksiyonlarını sürdürmesine katkıda bulunması açısından önemlidir. Tedaviler, kişideki hastalığın/problemin durumuna göre değişebilmektedir.
Diş eti tedavisinin ilk aşaması genellikle profesyonel diş temizliği olur. Bu, diş hekimine düzenli ziyaretlerle sağlanır. Temizlik işlemi sırasında dişler ve diş etleriniz, plak ve diş taşı birikiminden arındırılır. Bazı durumlarda, diş kökündeki birikintileri temizlemek için özel araçlar kullanılır.
Daha ciddi durumlarda, diş eti çekilmesi ameliyatı veya lazerle diş eti tedavisi yaptıranlar gibi tedavi seçenekleri düşünülebilir. Bu yöntemler, diş hekiminiz tarafından önerilecektir ve hastalığın derecesine bağlı olarak belirlenir.
Diş eti hastalıkları toplumda en sık görülen hastalıkların başında olup, uzun yıllar boyunca ağızda kayda değer bir belirti vermeksizin ilerleyebilir ve tedavi edilmedikleri takdirde, çürük olmayan sağlıklı dişlerin bile destek doku kaybı sebebiyle, sallanarak düşmesine neden olabilirler. Diş eti hastalıkları bir veya birden fazla dişi birlikte veya ayrı ayrı etkileyebilir.
Tedavi Yöntemi ve Aşamaları Nedir?
Diş eti tedavisinde en önemli amaç iltihabi reaksiyonun azaltılması ve yavaşlatılmasıdır. Tedavinin ilk aşamasında iltihaba neden olan diş taşı, bakteri plağı ve ceplerin uzaklaştırılması amaçlanır. Diş taşlarının ve bakteri plaklarının uzaklaştırılması için el aletleri ve ses dalgalarıyla Çalışan ultrasonik cihazlar (kavitron) kullanılır. Diğer hastalıklarda olduğu gibi tedaviye erken başlanması Çok önemlidir. El aletleri ve ultrasonik cihazlarla yapılan tedavilerle periodontal yıkım yavaşlatılabilir ya da durdurulabilir.
* Diş eti hastalığı gingivitis aşamasında ise diş taşı temizliği ve profesyonel ağız bakımı yeterlidir. Hastalık periodontitis aşamasına geçmişse, yani cep oluşumu ve kemik yıkımı başlamışsa diş taşı temizliği ve küretaj (kök yüzeyi düzleştirme) tedavisi gerekir. Küretaj tedavisi, diş eti hastalıkları uzmanı (periodontolog) tarafından 1-4 seansta yapılabilmektedir. Bu işlem sonunda; kök yüzeyi cilalı ve kaygan bir yüzey haline dönüşür. Böylece diş taşının ve bakterilerin yüzeye tutunması engellenmiş olur. İyileşme safhasında diş eti ve kemik arasında yeniden bağlantı olması beklenir. İyileşme süreci 4-6 haftadır.
* İlerlemiş periodontitis vakalarında küretajın ardından cerrahi operasyon da (flap) gerekebilir. Bu operasyonda, diş etleri kemik yüzeyine kadar kaldırılır, kök yüzeyleri ve iltihaplı doku artıkları temizlenir, gerekli ve uygun durumlarda diş Çevresinde yeniden kemik oluşturmak amacıyla kemik grefti ve membran gibi biomateryallar uygulanarak diş etleri uygun konuma getirilerek dikilir. Dikişler 7–10 gün sonrasında alınır. Flap operasyonları sonrasında iyileşme süreci 6-8 haftadır.
* Hekimin uyguladığı mekanik tedavilere ek olarak ağız gargaraları ve sistemik antibiyotik kullanımı gerekebilir.
* Teşhis konulduğundan itibaren bütün bu tedavilerin yanında bireyin ağız bakımı da çok önemlidir. Hasta işbirliği içinde olmazsa, uygulanan tedavi yöntemlerinin başarı yüzdesi düşmektedir.
* Periodontitisli hastalar riskli grupta yer aldıkları ve hastalığın tekrarlama olasılığı bulunduğu için takip çok önemlidir. Hasta düzenli bir şekilde kontrollere çağrılır .
* Ağız içinde diş eti iltihabının başlamasına ve ilerlemesine neden olan kenar uyumu bozulmuş, eskimiş dolgular ve protezlerin değiştirilmesi ve ideal temizliği yapılması mümkün olamayan yarı gömülü veya malpozisyone (çiğneme düzlemi dışında kalan) dişlerin cerrahi olarak çekimi gibi ilave tedaviler gerekebilmektedir.