
Herkes sağlıklı olduğu kadar estetik görünüme sahip dişler hayal eder. Ancak doğuştan veya farklı nedenlerde bu görünüme her zaman sahip olunamaz.
Gelişen teknolojiler sayesinde farklı nedenlerle görünüşü sekteye uğratan çene ve diş yapısı bozukluklarını tedavi etmek artık mümkün. Son yıllarda adından sıkça bahsettiren estetik diş hekimliği yenilikçi diş tedavi uygulamalarından biridir.
Peki, bu diş hekimliği nedir?
Hangi durumlarda yapılır ve hangi uygulamaları kapsar?
İşte sağlıklı ve güzel dişleri hedefleyen bu diş hekimliği uygulamasına dair detaylar;
Estetik Diş Hekimliği Nedir?
Estetik diş hekimliği, kişilerin sağlıklı ve estetik gülüşe kavuşmaları sağlayan işlemlerin tümüdür. Bu işlemlerden kasıt, diş çürüklerinin, aşınmış dişlerin, renklenme olmuş olan dişlerin (Beyazlatma), hassas dişlerin, aralıklı dişlerin, kırık dişlerin, şekil, doku ve form bozukluğu olan dişlerin, hafif çapraşıklıkların tedavileridir.
Bu tedaviler için faydalanılan tedaviler ise ışıklı beyaz estetik ile porselen dolgular (inley-onley), fiber uygulamaları, beyazlatma metotları, hassasiyet gidericiler, lazer teknolojisi ve lamina uygulamalarıdır.
Estetik Diş Hekimliği Uygulamaları Nelerdir?
Kişinin düzgün dişlere sahip olmasında, düzgün bir çene yapısına sahip olmasında etkileyici yöntemler bulunmaktadır. Anlayacağınız gibi sadece gülüş tasarımı olarak değil, genel yüz hatlarının duruşu ve çene yapısı da gülüş tasarımı ve estetik diş hekimliği uygulamaları için önemli bir yer kazanmaktadır.
Estetik diş hekimliği methotlarında, kişinin ağız, diş, çene ve genel yüz hatları dikkate alınmaktadır. Bu yöntemlerin hepsi uzman hekimler tarafından belirlenir ve genel bir tedavi süreci oluşturulur.
Estetik Adeziv Bonding
Adeviz bonding işlemleri, dişin genel şekli, rengi, boyutu, ölçüleri, üzerindeki yapılacak değişimleri, dişe yapılan geçmiş işlemleri onarmayı ve yapıştırma işlemlerinin geneline verilen bir isimdir. Diş arasında meydana gelen boşluklar, dişlerin arasının açılması, arası boşluk dişlerin doldurulması gibi pek çok alanda hizmet vermekteyiz. Bu gibi işlemlerin geneli yine estetik diş hekimliği uygulamaları olarak karşımıza çıkıyor.
Diş rengi, diş rengi değişimi ve buna benzer protez porselen diş gerekliliği olmayan durumlarda sıkça tercih edilir. Bunun için de estetik diş hekimliği uygulamaları alanında çok kullanılan işlemler arasında yer alır.
Kompozit Dolgu İşlemleri
Neredeyse çoğu kişi, hayatında bir kez dolgu yaptırmıştır. Bildiğiniz üzere eskiden uygulanan bu dolgu işlemleri siyah ya da gri dolgu maddesi ile yapılıyordu. Ancak artık bu durum ortadan kalktı ve estetik diş hekimliği uygulamaları sayesinde şeffaf ya da beyaz olarak uygulanmaktadır. Bu da estetik diş hekimliği alanının en önemli işlemlerinden biridir. Dolgu uygulama sonrası 5 ile 10 yıl arası kalıcılığı bulunur.
Porselen Diş Kaplama
Estetik diş hekimliği porselen diş kaplama alanında da işlem yapılmaktadır. Dişlerin eksik olması, aralarının boş olması ya da sağlıksız olması gibi durumlarda uygulanan bir estetik diş bakım uygulamasıdır. Porselen diş uygulamaları, kişiye özel olduğundan ölçüm ve prova adımlarından da oluşmaktadır. Genel olarak hasta ortalaması tespit edildiğinde, uygun olması durumunda 3 veya 4 seans arasında uygulanabilen estetik diş operasyonlarının başında yer alır. Bu tedavi yöntemleri kişiye göre değişiklik gösterir.
Porselen diş kaplama da kendi içinde ayrılır:
Metal destekli kaplama
Metal destekli porselen diş kaplama uygulaması, kırılmaların önüne geçmek için ve genel olarak sağlamlık elde etmek için tercih edilen uygulamaların başındadır. Daha sıkı ve sağlam malzemelerin tercih edilmesi sebebiyle metal destekli porselen diş kaplama uygulamaları tercih edilir.
Zirkonyum porselen diş kaplama
Son zamanlarda diş hekimliğine giden birinin çok sık duyduğu tedavi yöntemlerinden birisi de zirkonyum diş kaplamadır. Çok popüler bir estetik diş hekimliği uygulaması olarak karşımıza çıkmaktadır. Diğer malzemelere göre daha dayanıklı olması ve özellikle de çok dayanıklı bir malzeme olması sebebiyle tercih ediliyor. Diğer yöntemlere bakıldığında bu daha maliyetli kalır.
Lamine Porselen
Dişleri kesmeden, ince traşlar yapılarak uygulanan bir yöntemdir. Yine sık kullanılan isimlerinden birisi de yaprak porselen uygulaması olarak karşımıza çıkmaktadır. Maliyeti diğer uygulamalara göre yüksek olan bir işlemdir ancak estetik diş hekimliği uygulamalarında ön dişlerde sık kullanılır.